3D-printen of additive manufacturing is een modern productieproces dat de productie van solide driedimensionale objecten via een reeks fasen vergemakkelijkt. 3D-printers produceren objecten fysiek door input van driedimensionale digitale modellen te verzamelen. Ze bouwen het object of model fysiek op door materiaal of filament laag voor laag af te zetten volgens het digitale 3D-model. Het printproces varieert echter per 3D-printtechnologie.

Een 3D-printer bouwt het gewenste object of item door het digitale 3D-model te interpreteren. Het door u opgestelde digitale model moet worden gesneden of voorbereid om de 3D-printer van de benodigde informatie en instructies te voorzien. De 3D-printer bouwt het object fysiek op door één enkele laag materiaal tegelijk af te zetten volgens het gesneden 3D-model. Maar je moet niet vergeten dat elk type 3D-printer het object fysiek op een specifieke manier bouwt.

Additive manufacturing of 3D-printen is een proces dat uit meerdere fasen bestaat. Een object of item wordt in drie belangrijke fasen 3D-geprint: voorbereiding/voorbewerking, bouwen en afwerking/nabewerking. In de voorbewerkingsfase wordt het digitale bestand voorbereid en verwerkt op basis waarvan de 3D-printer het item gaat printen. De 3D-printer bouwt het object in de bouwfase op door filament laag voor laag af te zetten volgens het digitale bestand. Ten slotte wordt het 3D-geprinte item van de draagstructuur verwijderd en tijdens de nabewerking of afwerking gereinigd of geverfd.

U kunt een 3D-printer gebruiken om fysieke objecten in verschillende vormen en maten te produceren op basis van digitale 3D-modellen. Maar je kunt niet één enkele 3D-printer gebruiken om voorwerpen van verschillende soorten en maten te produceren. Om de juiste 3D-printer te kiezen en te gebruiken, moet u rekening houden met het bouwvolume.

Sommige 3D-printtechnologieën zijn sneller dan andere. Daarom zal de printtijd variëren afhankelijk van uw keuze voor de 3D-printtechnologie. Ook hebben de grootte en vorm van het object een directe invloed op de 3D-printtijd. Voor het 3D-printen van een groter item heb je bijvoorbeeld meer tijd nodig dan voor een kleiner item.

U heeft de mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan 3D-printtechnologieën, afhankelijk van de precieze behoeften van het te 3D-printen item. Elke 3D-printtechnologie vormt het solide driedimensionale object door filament op een specifieke manier af te zetten en uit te harden. Dat is de reden; u moet rekening houden met de verschillen tussen Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA), Selective Laser Sintering (SLS), Digital Light Processing (DLP) en Selective Laser Melting (SLM).

U heeft de keuze uit een ruim aanbod aan industriële en desktop 3D-printers. Industriële 3D-printers zijn duurder dan consumenten-3D-printers. Je kunt een van de basismodellen van 3D-printers kopen voor minder dan € 200,-. Maar je moet meer uitgeven om hoogwaardige en geavanceerde 3D-printers te kopen.